Barsko-zlato-4b

Dr Marija Markoč predstavlja region na Međunarodnom savjetu za maslinu (IOC) u Portugalu

U organizaciji Međunarodnog savjeta za maslinu (IOC), u Lisabonu i Evori, Portugal, od 27. do 30. septembra, održava se simpozijum posvećen postizanju veće otpornosti svjetskog maslinarskog sektora.

Na poziv IOC-a, dr Marija Markoč, izvršna direktorica d.o.o. „Barska uljara“, predstavnica je regiona na ovom renomiranom događaju, u okviru kojeg je održala predavanje na temu „Savremena tehnološka dostiguća za održivo maslinarstvo i inovacije u tradicionalnom lancu ishrane“, na primjeru upravljanja kompanijom „Barska uljara“, proizvodnim pogonom sa najvećim kapacitetom za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori, poznatom po proizvodnji najnagrađivanijeg crnogorskog maslinovog ulja „Barsko zlato“.

Dr Markoč je istakla da je inovativan iskorak koji je „Barska uljara“ napravila kroz značajna ulaganja kako u poljoprivrednom, tako i u tehnološkom pravcu, doveo do prekretnice u maslinarsko-uljarskom sektoru Crne Gore, kao i visokog pozicioniranja ove privredne grane na preduzetničkom nebu Crne Gore. Takođe, vodećim svjetskim imenima iz oblasti maslinarstva predstavila je buduće inicijative na lokalnom nivou koje će dovesti do povećanja površina pod maslinama, proizvodnje većih količina maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta, ali i postizanja potpune održivosti maslinarsko-uljarskog sektora kroz umrežen sistem valorizacije otpada iz uzgoja i prerade maslina.

„Učešće na simpozijumu u organizaciji IOC-a dalo mi je mogućnost da vodećim zemljama u ovoj oblasti predstavim napredak koji je Crna Gora postigla, te da pričom o Barskoj uljari i ambasadoru Crne Gore – ‘Barskom zlatu’, jednom od najzdravijih maslinovih ulja Mediterana, nosiocu medalje za kvalitet na najvećem svjetskom takmičenju maslinovih ulja u Njujorku (NYIOOC 2022), u najboljem svijetlu predstavim mogućnosti valorizacije tradicionalnih vrijednosti, koje se ogledaju u kvalitetu maslinovog ulja naše autohtone sorte Žutica, istovremeno implementirajući svjetske trendove i standarde u tehnologiji proizvodnje“, kazala je za Radio Bar i Bar Info dr Markoč.