Barsko-zlato-4b

O nama

D.o.o. „Barska uljara“ osnovana je 1998. godine pod nazivom d.o.o. „Olioprom“ , kao porodična firma, nastala na maslinarskoj tradiciji porodice Martinović dužoj od jednog vijeka.

Površina poslovno-proizvodnog kompeksa iznosi 11.000 msa izgrađenim objektom bruto površine 800 mu čijem sastavu je savremeni proizvodni pogon (uljara) u suterenu, površine 400 m2 i hladnjača u prizemlju objekta zapremine cca 1000 m3. Hladnjača se sastoji iz četiri minusne komore do -20°C i jedne pretkomore od 0 do 10°C. Sastavni dio poslovnog objekta je i pristupna saobraćajnica sa parkingom u dva nivoa u površini od cca 2000 m2.

„Barska uljara“ je fabrika sa najvećim kapacitetom za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori, poznata po prvom proizvedenom crnogorskom ekstra-djevičanskom maslinovom ulju „Barsko zlato“. Jedina je kompanija u Crnoj Gori koja nudi kompletnu uslugu u maslinarsko-uljarskom sektoru – od sadnje i održavanja maslinjaka, do prerade maslina, lagerovanja i pakovanja maslinovog ulja, i to sve na krajnje profesionalan način, sa velikom radnom preciznošću i efikasnošću. 

Inovativan iskorak koji je Barska uljara napravila kroz značajna ulaganja kako u poljoprivrednom, tako i u tehnološkom pravcu, dovela je do prekretnice u maslinarsko-uljarskom sektoru Crne Gore, te visokog pozicioniranja ove privredne grane.

Barska uljara – diktira trendove na tržištu maslinovog ulja Crne Gore.

Dr-Marija-Markoc-1
Dr Marija Markoč Direktorica uljare

MISIJA KOMPANIJE

Barska uljara će nastaviti sa utvrđivanjem svoje pozicije na vrhu ljestvice u ovoj branši, i to kroz povećanje energetske efikasnosti objekta, uvođenje sistema umrežene valorizacije otpada, proširenje asortimana proizvoda, konstatno ulaganje kako u kvantitet, tako i u održavanje vrhunskog kvaliteta svih roba i usluga, ali i u kreiranje kompletnog agroturističkog doživljaja u našim maslinjacima.
Barska uljara postavlja i diktira trendove na tržištu. Svakog dana, izazovi su brojni, suočavamo se sa raznim biznis barijerama i promjenama na tržištu, koje se trudimo da otklanjamo i prevazilazimo u što kraćem roku, timskim radom i inovativnim pristupom, predvođeni znanjem i iskustvom.

Biti jedina ženska osoba u timu, zatim jedina žena koja rukovodi fabrikom za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori, ali najmlađi doktor nauka u ovoj oblasti u Crnoj Gori me moralno obavezuje da dam društveni doprinos i individualni pečat ovoj priči, kako bi svojim primjerom podstakla profesionalni razvoj žena u našem društvu, njihovo ekonomsko osnaživanje i liderske sposobnosti.

Djoko-Pavicevic
Đorđije Pavićević Vlasnik
Dado-Martinovic
Dragutin-Dado Martinović Vlasnik
Barska uljara - kolektiv
Barska uljara Kolektiv

Naše nagrade

 • Prva nagrada
  Prva nagrada

  Takmičenje za najbolje ekstra-djevičansko maslinovo ulje u Crnoj Gori i zvanični predstavnik Crne Gore na renomiranom Međunarodnom takmičenju za ocjenu kvaliteta maslinovih ulja u Njujorku 2022 na kojem osvaja srebrnu medalju u kategoriji od 1267 maslinovih ulja iz 28 zemalja svijeta

 • Prva nagrada
  Prva nagrada

  Prva i glavna nagrada na italijanskoj manifestaciji VENOLEA – 1 Premio Olio della Storia

 • Prva nagrada
  Prva nagrada

  Nagrada za bogatstvo polifenola u Barskom zlatu, jednom od najzdravijih maslinovih ulja Mediterana, koju dodjeljuju Gradovi maslinovih ulja Italije u okviru projekta Aristoil Plus

 • Srebrna medalja
  Srebrna medalja

  Na 24. Danima masline u Zadru

 • Apsolutni pobjednik
  Apsolutni pobjednik

  75. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Srbija

 • Veliki šampionski pehar
  Veliki šampionski pehar

  Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 12 zlatnih i jedna srebrna medalja

 • Zlatna medalja za najbolje maslinovo ulje
  Zlatna medalja za najbolje maslinovo ulje

  73. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Srbija

 • Dvije bronzane medalje
  Dvije bronzane medalje

  Vodeća hrvatska manifestacija za maslinarstvo i uljarstvo „Noćnjak“

 • Zlatna medalja za najbolje maslinovo ulje u kategoriji ekstra-djevičanskih maslinovih ulja
  Zlatna medalja za najbolje maslinovo ulje u kategoriji ekstra-djevičanskih maslinovih ulja

  Vodeća crnogorska manifestacija za maslinarstvo i uljarstvo „Maslinijada“

 • Poslovni subjekt sa najboljom bonitetnom ocjenom u Crnoj Gori za 2021. godinu
  Poslovni subjekt sa najboljom bonitetnom ocjenom u Crnoj Gori za 2021. godinu
O ŽIGU „DOBRO IZ CRNE GORE“

Žig „Dobro iz Crne Gore“, koji dodjeljuje Privredna komora Crne Gori, prepoznali smo kao vizuelnu identifikaciju lokalnih i nacionalnih proizvoda izvrsnog kvaliteta, čiji je cilj promocija kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Barsko zlato je bilo višegodišnji nosilac robne marke „Made in Montenegro“, te vjerujemo da će obogaćivanje etikete Barskog zlata žigom „Dobro iz Crne Gore“ dodatno uticati na prepoznatljivost našeg maslinovog ulja, ali i parirati uvoznim maslinovim uljima prisutnim na domaćem tržištu, kao i učvrstiti put ka izvozu. Barsko zlato je ambasador Crne Gore, dok Barska uljara u kontinuitetu radi na promociji tradicionalnih vrijednosti, istovremeno prateći svjetske trendove i standarde u tehnologiji proizvodnje.

Tehnologija proizvodnje

Proizvodni pogon Barske uljare opremljen je sa dvije dvofazne linije za preradu masline mehaničkim postupkom hladnog cijeđenja. Obije linije su renomiranog italijanskog proizvođača MORI-TEM, kapaciteta prerade 250 kg/h, odnosno 500 kg/h i rezervisane su za preradu ručno ubranog ploda masline u periodu optimalne zrelosti. Linija za preradu maslina kapaciteta 250 kg/h opremljena je sa dvije vertikalne komore, tj. sa dva vertikalna mješača koja rade po vakuumskom principu, time onemogućavajući prisustvo kiseonika, te eventualna kvarenja maslinovog ulja uzrokovana procesom oksidacije.
Pogon za pakovanje maslinovog ulja Barsko zlato je takođe osavremenjen, i to automatskom punilicom, čepilicom i etiketirkom italijanskog proizvođača CanelliTech, kapaciteta pakovanja od oko 500 flaša po času. Kapacitet lagerovanja maslinovog ulja u pogonu Barske uljare ima mogućnost nesmetanog skladištenja oko 160 tona maslinovog ulja, i to u nadzemnim inox bazenima, ukupnog kapaciteta cca 100 tona, kao i podzemnim inox bazenima, obloženim prohromom, kapaciteta cca 60 tona, u kojima se maslinovo ulje na profesionalan i bebjedan način, može skladištiti bez bojazni od organoleptičkih i hemijskih promjena.
Prema stručnom mišljenju nadležnih institucija i savjetodavnih službi, pogon Barske uljare predstavlja najprofesionalniju fabriku za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori. U prilog tome govori i činjenica da je po prvi put kod nas, jedan proizvodni pogon opremljen laboratorijskim aparatom OxiTester, proizvođača FoodLab koji služi za internu i kontinuiranu kvalitativnu hemijsku kontrolu maslinovog ulja.

Galerija slika