Barsko-zlato-4b

Barsko zlato zasijalo na italijanskoj Venolei

Ovogodišnja “Venolea”, renomirana italijanska manifestacija, protekla je u znaku „Barskog zlata“, koje je još jednom dokazalo epitet ambasadora Bara i Crne Gore na maslinarsko-uljarskoj mapi svijeta, osvojivši glavnu nagradu na ovoj manifestaciji – „1 Premio Olio della Storia”.

U organizaciji Parka maslina Venafro i Fondacije „Mario Lepore Onlus“, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja maslinara i uljara Italije i Agencije za ruralni razvoj, razvoj poljoprivrede i ribarstva regije Molise, 7. i 8. decembra, u Palati slobode, održana je manifestacija „Venolea“.

Prestižno priznanje „1 Premio Olio della Storia“ predstavlja nagradu za ekstra-djevičanska maslinova ulja izuzetnih hemijskih i organoleptičkih svojstava, koja dolaze iz geografskih područja u kojima je maslinarstvo tradicija i osim poljoprivrednog, ima poseban kulturno-istorijski značaj.

Barska uljara je i ovog puta, svojim nadaleko prepoznatim proizvodom, predstavila Bar i Crnu Goru u najboljem svijetlu, te našu autohtonu sortu „žuticu“ upisala u red rijetkih dobitnica ovog prestižnog priznanja, na ponos cijelom području.

„Glavna nagrada na ‘Venolei’ – ‘1 Premio Olio della Storia’, koja je dodijeljena ‘Barskom zlatu’, nas sve čini jako ponosnim, s obzirom da ovog puta nije prepoznat samo vrhunski kvalitet našeg

proizvoda, već je nagrađena i priča koju naše maslinovo ulje nosi sa sobom – njegovanjem tradicionalnih vrijednosti, usvajajući inovativne tehnologije, do savršenog kvaliteta. Ovo priznanje nije samo potvrda kvaliteta za rad Barske uljare, već je i omaž crnogorskom maslinarstvu, a prvenstveno barskoj žutici, koja nastavlja svoj put oko svijeta kako bi dokazala jedinstvene, a izvrsne karakteristike“, rekla je dr Marija Markoč, izvršna direktorica Barske uljare.

“Venolea” je jedna od italijanskih manifestacija u čast masline i maslinovog ulja sa najdužom tradicijom. Održava se svake godine krajem novembra u gradiću Venafro, koji pripada italijanskoj regiji Molise. “Venolea” je posvećena čuvenom rimskom piscu – Pliniju Starijem, koji je dao jednu od prvih geografskih klasifikacija maslinovog ulja, te u svom čuvenom djelu Naturalis Historia naveo da je upravo Venafro izvor najizvrsnijeg maslinovog ulja tada poznatih granica svijeta.